Защо е толкова важен калцият в организма ни?

здраве, сърце, кръвно, диабет, дневно меню, калций
Когато говорим за калция в нашия организъм ние говорим за здравето и живота си. Калцият е един от най-важните елементи в нашето тяло и отговаря за правилното му функциониране още на клетъчно ниво!
* Как да разберем дали трябва да приемаме допълнително калций?
* Под каква форма?
* Как да изберем точните за нас добавки?
Всичко това - предстои да прочете:

Знаете ли, че калцият е основата, благодарение на която съществува човек?

В тялото ни той е 2% от телесната ни маса. 

99 от тези 2% се съдържа в костите, зъбите, косата и ноктите. Това означава, че калцият изгражда нашата костна система! А, скелетът на човек, на практика, е защитата на нашите вътрешни органи и е опората, благодарение на която се движим или седим.

Останалият 1% от калция в тялото ни се намира в кръвта – в гладките тъкани и междуклетъчните течности.

Но! Точно този един процент управлява биенето на нашето сърце!

Калцият предава сигналите в нашата нервна система.

Така, ако количеството на калция в кръвта ни е недостатъчно това автоматично води до неправилно изпълнение на командите от мозъка.

Само един пример: Времето за сън се координира и подава от мозъка. Ако има проблем с подаването на сигналите по нервен път се стига до безсъние или другата крайност – непрекъснато унасяне и задрямване.

Често отдаваме тези състояния на стрес и някакви външни причини. А истинската може да е една – недостиг на калций в организма ни!


здраве, сърце, кръвно, диабет, дневно меню, калций

За какво още е нужен и важен калцият?

  • За командването на процеса по свиване и отпускане на мускулите
  • За съсирването на кръвта
    Всеки лекар може да ви каже, че когато се взима кръв за преливане задължително се добавят вещества, които неутрализират калция, така че кръвта да не се съсирва.
    Ако имаме кръвотечения от зъбите, когато ги мием -сигурен знак,че ни липсва калций.
    При дълга и болезнена менструация задължително също трябва да изследваме нивата на калция.
  • Изключително важен фактор при процеса на оплождане
    За да пробие яйцеклетката сперматозоидът има образувание като стреличка. Точно то е изградено от калций и ако той е в недостиг сперматозоидите не могат да пробият и да осъществят оплождането.
  • Калцият е този, който спомага клетките в организма ни да се свързват правилно.
    Ако липсва този елемент в междуклетъчната тъкан клетките започват да боледуват.

Защо калцият е изключително важен при репродуктивни проблеми?

Учените са достигнали до извода, че до 35-годишна възраст за нормално износване на бременност се губят 30 000 мг калций.

След 35-та година един сериозен проблем, който се появява е действието на паращитовидната жлеза, която при евентуален недостиг на калций в организма започва да дърпа този елемент от костната система. Така започват проблемите с косата, ноктите и вратата за остеопорозата е отворена.

След 50 години дефицитът на калций си става един от основните проблеми. Изтеглянето му от костите достига до 6-7 процента, което води до опасен излишък. Според лекарите излишъкът на калция в кръвта е още по-опасен от недостига, който, при навременни мерки, може да се компенсира с лекарства и хранителни добавки. Когато се стигне до излишък обаче, това вече е категоричен симптом за тежък процес на остеопороза.

Костната ни система отслабва с всички придружаващи опасности от това.

Какво можем да направим?

Най-лесното и безобидно изследване, което всеки от нас може да си направи, е кръвно изследване за нивата на калция.

Оттам нататък могат да се вземат бързи мерки и с подходящите продукти да се достигне до едно здравословно балансиране.

Винаги и във всички случаи е важно тези изследвания да бъдат разчетени от лекар-специалист, защото всяко самолечение може да доведе до още по-големи здравословни проблеми. Ниските или много високи нива, на който и да е елемент в нашето тяло, може да са сигнал за заболяване на различни органи.

Как да осигурим калций за организма ни?

Като цяло организмът ни се снабдява с необходимите му микроелементи и необходими вещества чрез храната.

Затова терминът “здравословно хранене” не е клише!


здраве, сърце, кръвно, диабет, дневно меню, калций

Да има човек общата култура, че е важно да се храни разнообразно и да мисли какво дава на организма си не е модна тенденция, а грижа за собственото здраве, за здравето на децата ни и близките ни.

За съжаление, всички съвременни проучвания стигат до извода, че продуктите,  които са основен източник, в случая на калций, нямат пълния капацитет да покриват ежедневната нужда от съответния елемент. 

Тук, разбира се, идва огромното разнообразие на пазара от лекарства и хранителни добавки, които да компенсират нивата на калция в организма ни.

Изобилието от такива продукти е видно и в аптеките, и от дистрибуторите на добавки.

Как обаче да изберем точния за нас продукт?

Тук говорим за избор с цел профилактика и поддържане на организма. Когато се касае за лечение, свързано с определено заболяване – водещо е назначеното от специалист лечение и никакви импровизации не са препоръчителни.

Важно е да знаем нещо много важно!

Хранителните добавки с калций се произвеждат предимно от калциев карбонат, който освен задоволяване на нуждите от жизненоважния елемент имат и един недостатък – калциевият карбонат се отлага по стените на кръвоносните съдове и с времето ги прави по-втвърдени и чупливи.

Съществуват, разбира се, и продукти, на базата на т.нар. ”биокалций”, в основата на който са натурални съставки.

Една от известните фирми на пазара “TIENS” държи първият патент по производство на биокалций в света. Технологията, по която компанията произвежда своя продукт е единствена. След като я патентова нейният създател Ли Дин Юан основава Tiens, преди 25 години.

Защо са уникални продуктите на фирмата?

Нейните хранителни добавки с “Биокалций” се произвеждат на оснавата на специална технология за извличане на калций от кости на едър рогат добитък. Освен него в субстанцията се съдържат високо количество белтъчини, аминокиселини, минерали, микроелементи и много важни витамини. На практика “Биокалцият” на Tiens е една завършена формула за укрепване на организма ни. Не е необходимо да се пият по 10 различни добавки на ден, за да поддържаме нивата на различните микроелементи.

Последните проучвания показват, че “Биокалцият” е изключително подходящ за хора с диабет – не толкова за лечение, колкото като защита на имунната им система. Знаем, че хората с диабет са много податливи на лесно заразяване с различни вируси и точно срещу това “Биокалцият” на Tiens дава една много добра защита.

Повече подробности и информация за различните продукти на компанията можете да прочетете тук:

Healthy Living – Продукти за здраве

продукти за здраве

В групата участват и лекари, които успешно прилагат в практиката си не само продуктите с биокалций Tiens. 

Ползи от калций

Калцият може да играе роля при предотвратяването и/или лечението на следните заболявания: катаракта, рак на дебелото черво, високо кръвно налягане, възпалително заболяване на червата, камъни в бъбреците, остеопороза, синдром на поликистоза на яйчниците, индуцирана хипертония при бременност и др.

Нормалният сърдечен ритъм се осигурява от серия мускулни контракции, които трябва да се появяват в правилна последователност. Тези мускулни контракции са контролирани от електрически импулси /задействани от своя страна от електролити с положителен или отрицателен заряд/. Калцият носи положителен заряд. Той е един от основните и най-важни електролити в тялото. Положителният заряд на калция помага за сигнализация на мускулите за свиване и отпускане, така че сърцето да бие нормално.

Както споменахме и по-горе в текста, преди започване на профилактика и особено лечение с продукти съдържащи калций и други хранителни добавки е добре да направим изследвания, да се консултираме с лекар и едва след това да пристъпим към избор на най-подходящият за нас продукт, освен, ако изрично не е предписан конкретен от специалист.

Статии като тази са основно информативни и с желание за максимална полезност. За да направим най-добрия избор за себе си, преди всичко, трябва да бъдем добре информирани. 

Особено, когато залогът е нашето здраве!


Внимание!
Публикациите в сайта "Дневно меню" са авторски материали и всяко препечатване трябва да бъде с активен линк към съответната публикация и ясно да посочва източника!

Снимки: https://pixabay.com/
здраве, сърце, кръвно, диабет, дневно меню, калций

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.