Денят на Свети Валентин – история и червени сърца

Свети Валентин

Името на Свети Валентин неизменно се свързва с Деня на влюбените и се отбелязва всяка година на 14-ти февруари. Празнуването му неминуемо е съпроводено със спорове, че не е християнски празник, че в честването му има езически елементи, но въпреки това червените сърца – символът на този празник – изпълват този ден.

И особено за младите хора 14-ти февруари си е истински празник на любовта.

Историята

Историята на празника Свети Валентин, както пишат през XVII век във Франция историците Луи-Себастян Тилемон, а по-късно през XVIII век в Англия Пейдж Бътлър и Джоел Дус, започва от Луперкалиите в Древния Рим.

Свети Валентин

Луперкалиите (на латински Lupercalia или Lvpercalia) са празници на изобилието в древния Рим, посветени първоначално на покровителя на вълците Луперк („прогонващият вълците“). Луперкалиите се празнували на 15 февруари. В този ден в подножието на Палатинския хълм, при пещерата Луперкал (където според преданието е живяла вълчицата – лат. Lupa, – отгледала Ромул и Рем), жреците, наречени „луперци“, принасяли в жертва кози, козли и кучета. След това намятали върху голите си тела прясно одраните кози кожи и обикаляли Палатинския хълм (най-старата част на Рим), като се стремели да уловят и завържат с ремъци от козя кожа жените и удряли с камшици от същата кожа всеки срещнат. Жените доброволно се оставяли на ударите и връзването, защото според вярването това им носело плодовитост.

Предишният ден, 14-ти февруари, се посвещава на римската богиня на брака, майчинството и жените, Юнона. През този ден девойките пишели любовни писма, слагали ги в голяма урна, а след това мъжете изваждали писмата.

Всеки мъж трябвало да ухажва девойката, чието писмо е изтеглил, според волята на боговете.

Така, Луперкалиите се смятат за корените на днешния празник на любовта, Свети Валентин.

След възникването на християнството

През 494 година папа Геласий I, първият чернокож папа,роден в Африка, се опитал да забрани Луперкалиите, но за съжаление, историци, проучвали документите от този период, не намират категорични доказателства, че езическият празник е бил заменен с деня на Св. Валентин.

Но безспорно се знае, че през 496 г. именно папа Геласий причислява Валентин към светците и обявява 14 февруари за ден, в който да се почита паметта му.

Легендата за Свети Валентин

Свети Валентин

През късното Средновековие във Франция и Англия житието на Свети Валентин постепенно започва да се обгръща с легенди, свързани с тайните венчавки на влюбени младежи.

Според преданията, в тези далечните и тъмни време властният и жесток император Клавдий II решил, че неженените мъже, необременени със съпружески задължения към жените и семействата си, ще се сражават в битките по-смело, в името на Империята, и забранил на мъжете да се женят, а жените и момичетата да се омъжват за любимите си мъже.

По това време Свети Валентин бил обикновен полеви лекар и свещеник, който много съчувствал на нещастните влюбени и тайно, през нощите, освещавал брака между влюбените. Действията му не останали скрити дълго от властите и той бил хвърлен в тъмница и осъден на смърт.

Според легендата, в последните дни от живота на Свети Валентин в тъмницата в него се влюбва прекрасната, но сляпа, дъщеря на надзирателя Юлий. Валентин, като свещеник дал обет за безбрачие, не можел да отговори на нейните чувства и в нощта преди екзекуцията му й изпратил трогателно писмо. Друга легенда твърди, че Валентин също се влюбил в красивото момиче и използвайки своята вяра и медицински познания, докато очаквал изпълнението на смъртното му наказание, успял да излекува момичето от слепотата.

Точно какво и как е било ние никога няма да узнаем, но едно е несъмнено – младият християнски свещеник наистина е загинал в името на Любовта. И тази негова Любов била в изобилие за краткия му живот – любовта към Бога, любовта към момичето, любовта към хората, на които помагал и като свещеник, и като лекар.

Да, няма нищо необичайно в това, че Валентин не бил забравен и е избран от хората за покровител на всички влюбени.

Като християнски мъченик пострадал за вярата той е канонизиран от католическата църква.

В Западна Европа денят на Свети Валентин се отбелязва от XIII век, а в САЩ от 1777 година.

Свети Валентин

Картичките – валентинки

Картичките-валентинки, изпълнени със червени сърца, са най-символичният подарък в Деня на Свети Валентин.  Създаването на първите „валентинки“ се приписва на херцог Орлеански, през 1415 година. Стоейки в тъмницата той съчинявал любовни послания до съпругата си.

Най-голямото разпространение на картичките – валентинки станало едва през XVIII век.

За съжаление, в днешни времена празникът на Свети Валентин и денят на влюбените живее свой самостоятелен живот, най-вече в сърцата на влюбените.

Католическата църква няма никакви специални служения, защото още през средата на ХХ век взима решение, че липсват категорични свидетелства за Свети Валентин и неговото житие. Православната църква категорично отрича този ден. Така е и с исляма.

Въпреки това, 14-ти февруари си е денят на червените и влюбени сърца и както изглежда ще е така задълго 🙂

Свети Валентин

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.