Топ 6 на замъците, където живее зимната приказка

Инвестицията в пътешествия и опознаването на света, в който живеем, никога не губи своята стойност. В крайна сметка се раждаме с отворени „бели листи“ пред нас, които изписваме през живота си, за да ги четем и разказваме в онази възраст, през която минава пътят, който ще ни отведе от този свят. Ако можем да перифразираме сентенцията „каквото си направиш“ – с инвестицията в пътешествията ще бъде „каквото си напишеш – това ще четеш“. Спомените си ги правим ние, през целия ни живот.

Сега, избрахме да ви разкажем за най-приказните и потресаващо красиви замъци, които обезателно трябва да видите. Пътешествието в старите замъци винаги е удивително, особено когато са покрити със сняг. За съжаление, през зимата, много от дворците са затворени за туристи, но ето някои, към които можете да се отправите, за да се озовете в истински приказна атмосфера.

Започваме с

www.dnevnomenu.com, замъци
Снимка: Интернет

Романтичният Нойшванщайн
(Германия)

Замъкът Нойшванщайн е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II и е считан за образ на замъка на принца на Пепеляшка. Послужил е и за емблема на анимационното студио на Уолт Дисни, като прототип на двореца на Спящата красавица, в парижкия Дисниленд. Наричан е и замъкът на Вагнер. Намира се над алпийското Лебедово езеро, което се оказало източник на вдъхновение за Чайковски, при написването на едноименния балет.
Интериорът също е толкова впечатляващ, колкото външното величие.

В периода от 16 октомври до март замъкът е отворен от 10.00 до 16.00 часа. Замъкът е на 130 км от Мюнхен и освен с кола е достъпен и с влак.

www.dnevnomenu.com, замъци Пътешествия, замъци,
Снимка: Интернет

Замъкът Пелеш (Румъния)

Строен е през периода 1873 – 1914 година. Тук ценителите на архитектурата могат да видят талантливо съчетаване на различни стилове – рококо с барок, ренесанс с мавритански и турски мотиви. Вътре в двореца гостите ги очаква богат интериор от черно дърво, злато, слонова кост и витражи на швейцарски майстори. Замъкът има 160 стаи за живеене и 30 вани. Изключително интересна за туристите е библиотеката на краля, която съдържа повече от 800 редки издания.

В периода 14 септември – 14 май работното време е от 9.00 до 16.00 часа, само в сряда от 11.00 до 16.00. От Букурещ до Синая може да стигнете и с влак.

www.dnevnomenu.com, замъци Пътешествия, замъци,
Снимка: Интернет

Шийонският замък (Швейцария)

Шато де Шийон – известно още като Шийонски или Шильонски – е средновековен замък в Швейцария, намиращ се на брега на Женевското езеро близо до Монтрьо. Замъкът е изграден върху скала и представлява комплекс от 25 сгради, строени по различно време. Крепостта е построена за защита на търговските пътища, но с времето е превърната в затвор. Това място фигурира в произведенията на много известни писатели – Дюма, Шели, Байрон. Последният даже е оставил своя автограф. За Шийонския залив пише дори и Иван Вазов.

Работното време е от 9.00 до 19.00 часа (последният вход е в 16.00 часа). От Женева до замъка е около час и 20 минути.

www.dnevnomenu.com, замъци Пътешествия, замъци,
Снимка: Интернет

Алкасар де Сеговия (Испания)

Алкасар де Сеговия е дворец-крепост на испанските крале в историческата част на град Сеговия. Разположен е на скала до мястото където се сливат реките Ересма и Кламорес, близо до планинския масив Гуадарама. Замъкът е бил и крепост, и затвор, и кралска резиденция, и артилерийска академия. Сега е музей, в който се съхраняват предмети от бита, оръжие и мебели от минали епохи. Изключително интересни са тайнствените подземни тунели, по които можете да минете.

От ноември до март работното време е от 10.00 до 18.30 часа.От Мадрид до замъка разстоянието е 90 км. Може да се пътува с влак или автобус.

www.dnevnomenu.com, замъци Пътешествия, замъци,
Снимка: Интернет

Замъкът Пиерфон (Франция)

Военната крепост е построена преди 600 години и в продължение на 200 години е била многократно обсаждана. Замъкът е разрушен и занемарен преди Наполеон да го купи за нищожна за онова време сума пари. През 19 век този замък е определен като културно-историческо наследство на Франция и е основно реконструиран.

Пиерфон се намира в южния край на гористата местност Компиен, разположена на 80 км североизточно от Париж.

Работното време от 5-ти септември до 30-ти април е от 10.00 до 17.30 часа, почивен ден е понеделник.

До замъкът се стига с влак, от Северната гара на Париж до Компиен и оттам с автобус №27 до Пиерфон.

www.dnevnomenu.com, замъци Пътешествия, замъци,
Снимка: Интернет

Единбургският замък (Шотландия)

Това е укрепена крепост и кралска резиденция, която се намира на върха на угаснал вулкан. Параклисът на Св. Маргарет е най-старата оцеляла постройка в замъка, която датира от ранния XII век. Сред други значими сгради на замъка са Кралския дворец и Голямата зала от XVI век. Замъкът приютява също Шотландския национален военен мемориал и Националния военен музей на Шотландия.

Сега замъкът е отворен за туристи, а часовата пушка е в изправност и продължава да стреля. Величественото и даже грозно съоръжение през зимата придобива известна загадъчност.

От първи октомври до 31 март замъкът е отворен от 9.30 до 17.00 часа.

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.