Президентът Румен Радев се срещна с папа Франциск

Румен Радев

На 26 май папа Франциск прие на аудиенция във Ватикана президента на Република България, Румен Радев, придружен от своята съпруга и официална делегация.

Румен Радев

Височайшото посещение е традиция всяка година, за празника на светите Кирил и Методий и Деня на българската просвета и култура. В делегацията са и вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министърът на културата Боил Банов, заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки и ръководители на образователни и културни институции и представители на българското духовенство.

Румен Радев

Българският президент Румен Радев дари на папа Франциск икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и книга за папа Йоан XXIII, разказваща за периода в който е бил апостолически нунций в България.

Румен Радев

От своя страна папа Франциск подари на президента Румен Радев плакет с творба на римски художник, изобразяващ Св.Мартин, който покрива с плащеницата си един беден човек, символ на християнското милосърдие. Също и екземпляр от апостолическото насърчение Evangelii gaudium, от постсинодалното апостолическо насърчение Amoris Laetitia и от Енцикликата Laudato Sì, както и копие от своето послание за Световния ден за мира 2017.

След срещата си със Светия отец, президентът Румен Радев се срещна и с ватиканския държавен секретар, кардинал Пиетро Паролин и секретаря за Отношенията с държавите, монсеньор Пол Ричард Галахър.

Румен Радев Румен Радев

 

Румен Радев е вторият български президент на България, когото папа Франциск приема, а за българския президент това е второто посещение във Ватикана. Само преди два месеца той беше сред европейските лидери, които се срещнаха с главата на Римо-католическата църква, по случай юбилея на Римските договори.

Румен Радев

 

Румен Радев
Президентът Радев каза пред журналисти, че е имал много интересен и откровен разговор със светия отец. Той предаде пожеланията на папа Франциск към българския народ за здраве и благоденствие. Президентът определи визитите във Ватикана като много важни. Това е признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като хранител, разпространител и продължител на делото на светите братя Кирил Методий. Папата е изразил своята увереност, че тази традиция е необходима и тя ще продължава, съобщава БТА.

Изказахме удовлетворение от състоянието на отношенията между Светия престол и България, посочи президентът Радев. Държавният глава ще награди директора на протокола на Ватикана с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ за неговия принос за развитието на двустранните отношения.

Споделихме нашите общи тревоги за многобройните проблеми на съвремието ни, за изострянето на конфликтите, за хуманитарните кризи, за трафика на хора, особено на деца, за отношението на папата към младите, за тяхното приобщаване към християнските ценности, за ролята на тези ценности за укрепването на света във всички направления за решаване на многобройните проблеми, посочи президентът Румен Радев.
Държавният глава беше попитан как ще коментира факта, че македонската делегация днес отново е била на аудиенция веднага след българската. Това е дълъг проблем от много години, мисля, че той трябва да намери справедливо решение, коментира президентът. Той изрази надежда, че при сформирането на македонското правителство ще има по-тесен диалог и проблемите с общата история ще намерят разрешението си. Поставили сме ясно условие за договора за добросъседство, което е задължително, за да може Република Македония да бъде член на ЕС и на НАТО, и се надявам той да стане факт, посочи държавният глава.

Румен Радев

След срещите във Ватикана, в наситената програма на кратката визита в италианската столица на българския държавен глава са включени: поднасяне на цветя на паметника на Иван Вазов, намиращ се в известната „Вила Боргезе“ и на паметника на св.св. Кирил и Меторий, намиращ се в двора на българското посолство; брифинг с българските медии и кратка почивка. В следобедните часове, преди да отпътува за България, Румен Радев ще посети базиликата „Сан Клементе“, където след посещение на храма и кратка молитва, ще награди с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен монс. Жозе Авелино Бетанкур.

След базиликата „Сан Клементе“ българската делегация се отправи към римската базилика „Санта Мария Маджоре“, където бе поднесена кошница цветя пред паметната плоча, където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука, българските книги и делото на великите братя св. св. Кирил и Методий.

Последната визита в програмата на президента е в църквата „Сан Паоло ала Регола“, предоставена за служение на Българската православна църковна община в Рим. Тук цялата делегация ще присъства на молебена, който ще отслужи Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

 

 

Източник: Радио Ватикана, Папа Франциск прие българския президент Румен Радев
С
нимки: Президентство, Държавният глава Румен Радев води българската делегация, която посети Ватикана по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май

Намерете ни:

Be the first to comment

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.