Пълен порядък: 10 идеи за съхраняване на вещите

www.dnevnomenu.com, Идеи за дома

Книги, дискове, фотоалбуми, сувенири от пътешествия – всички тези приятни неща се трупат по книжните рафтове и стелажи и изведнъж осъзнаваме – в дома ни се е възцарил хаос. „Дневно меню“ ви предлага 10 начина, които позволяват да се възстанови редът и всичко да бъде показано по най-подходящия начин.

Как да започнем домашния детокс?

1. Какво да оставим зад кадър?

Най-напред е добре да обмислим кои от всичките вещи, които са по стелажите искаме да оставим да се виждат и кои да приберем. Ако нямаме конкретна идея, за това как да подредим нещата, спокойно можем да потърсим идеи в интернет, в списания, а защо не и да си „откраднем“ идеи от наши приятели и близки, чиито домове са подредени и определено предизвикват нашата „благородна“ завист? Ето малко идеи от нас.

www.dnevnomenu.com, идеи
фото: bhg.com
идеи, www.dnevnomenu.com
фото: bhg.com
www.dnevnomenu.cim, идеи
фото: bhg.com

2. Да си поиграем с цветовете

Можем да започнем от рафтовете за книги, шкаф-витрината или бюфета.

Отвън или отвътре – решението е наше. Но цветове като тюркоаз, малиново или оранжево биха отворили и усмихнали пространството. Това можем да направим и със стената, на която е поставен стелажът. На тези фонове страхотно ще изпъква сервизът от бял порцелан, например. Ако имаме възможност – добра идея е и да разместим височината на рафтовете, което също би придало добро раздвижване.

3. Винтидж-стил

Обикновените дървените кутии могат да станат не само акцент във вашата кухня, но са практична и едновременно с това оригинална система за съхраняване на кухненските посуди, продукти и подправки. За удобство можем да монтираме дръжки, а за да ни е по-удобно можем да напишем коя кутия за какво е. Ако искаме бихме могли да залепим и специални стикери.

www.dnevnomenu.com, идеи Идеи за дома
фото: bhg.com
www.dnevnomenu.com, идеи Идеи за дома
фото: bhg.com

4. Кънтри-шик

Работната маса, вечно затрупана с книги, списания и канцеларски неща, можем да превънем в симпатично и уютно място. За целта ни трябват кошнички, в които да поставим книгите и списанията, а в стъклени съдове да съберем канцеларските принадлежности. Можем да си сложим и магнитна лента, на която удобно да залепяме ножица, нож и други метални неща, които да са ни под ръка.

www.dnevnomenu.com, идеи
фото: bhg.com
www.dnevnomenu.com, идеи
фото: bhg.com

5. Библиотеката

Подреждането на книгите можем да организираме с изисканост и остроумие. Традиционната скучна подредба можем да заменим като подредим книгите на купчинки една върху друга и около тях да сложим подходящи или тематични предмети. Семейна снимка, ваза с цветя, кутия за бижута, а до готварските книги защо не и красив черпак, например :)

www.dnevnomenu.com, идеи
фото: bhg.com
www.dnevnomenu.com, идеи
фото: bhg.com

6. Ред в банята

Не се притеснявайте да експериментирате. От различни поставки, до декоративни постелки, през несесери за шампоаните и солите за вана. И огледала. В банята те могат да бъдат много, много. Един рафт с книги би бил достатъчно стилен. Разбира се, че и ваза с цветя би допълнила  обстановката.

www.dnevnomenu.com, Идеи за дома www.dnevnomenu.com, Идеи за дома

7. Играчките в детската

Нямате шкаф, където можете да приберете всички играчки? Не е беда. Просто можете да сложите няколко рафта, на които да подредите олекотени кошници. Едната за конструкторите, другата за кукли или камиончета, третата за плюшените играчки и така за всичко, което трябва да бъде прибрано. Само не забравяйте да закрепите здраво рафтовете, за да нямате неприятни изненади, когато децата ви решат сами да взимат играчките от кошниците.

www.dnevnomenu.com, Идеи за дома www.dnevnomenu.com, Идеи за дома

8. Идеалният хол

Комбинацията от открити рафтове и закрити шкафове е идеалният вариант за гостните стаи. В центъра на стената със сигурност е вашия телевизор, а около него тонколоните на домашното видео. Над и около него спокойно можете да поставите семейни фотографии и картини. На откритите рафтове сложете книги, вази, статуетки. Но не натрупвайте много неща, защото усещането за претрупаност идва бързо, а и ежедневното почистване на прах се затруднява. По-точно ще ви затруднява вас :) Добре е в хола да имате поставена винотека, сандъчета за вестниците и списанията, хубав килим или мокет. Може да сложите и различни малки пътеки, които да бъдат като акцент пред някои от мебелите.

www.dnevnomenu.com, Идеи за дома www.dnevnomenu.com, Идеи за дома

9. Очарованието на прованса

Не само в хола или в кабинета, но особено в кухнята т.нар провансалски стил би стоял страхотно. Кошници от естествени материи, сервизи в бяло, бежово, розово и светло зелено ще придадат невероятна атмосфера. Дървени плотове, дъски, комплекти ножове и съдове като лейка и домашна метла ще внесат чудесен уют.

www.dnevnomenu.com, Идеи за дома www.dnevnomenu.com, Идеи за дома www.dnevnomenu.com, Идеи за дома

 

 

 

 

 

10.Стените

Декорирането на стените си е цяло изкуство. Като започнем от картините, през стелажите, часовниците и не на последно място цвета – всичко това трябва да бъде съчетано с елегантност и усещане за пространство. Аплиците за лампи също имат своето място на стената, а какви ще бъдат те – това, разбира се, ще е вашият избор :)

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.