Маса за аристократи – как да подредим?

маса за аристократи

Красиво подредената маса не е каприз

Напротив. Каквато и вкусна гозба да сме сготвили апетитът към нея със сигурност ще е различен, ако просто я сервираме на масата или ако я поднесем на добре подредена и красива трапеза.

И не, красивите трапези не са привилегия само на богатите или на кралските особи. От нас самите си зависи дали ще си направим труда животът около нас, в това число и обстановката за хранене, да бъде красив и подреден. Дори филия с масло и сол може да бъде поднесена красиво.

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

Казваме, че богатите и аранжирани маси са „запазени“ за аристократите и оправдавайки се пред себе си дори ги „обвиняваме“, че се престарават и превземат.

Да, аристократите са имали прислуга, която се е грижила за техния комфорт, но защо ние самите да не се погрижим за себе си и своите близки?

Да не влизаме в една друга, важна, но много дълбока тема, за възпитанието на децата ни, но е доказан факт, че спомените от първите седем години са тези, които най-често изплуват в съзнанието ни.

Така че, ако се погрижим децата ни да растат в приятна среда, да се хранят на добре подредена маса, със сигурност ще оставим това като навик в тях.

„Дневно меню“ ви предлага 4 идеи за правилно сервирана маса.

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

Празничната маса

Масата за празника – това не е просто набор от ядене и напитки, това е отражение на вашия стил на живот и вашите навици. В такава обстановка гостите ще оценят още по-добре вкусните храни, които сте им приготвили.

Да започнем със съдовете за храна.

Запомнете – никога няма да сбъркате, ако изберете комплект от чисто бял порцелан без декорация. Масата с чисто бели чинии винаги можете да украсите допълнително, чрез покривката, салфетките или някаква игра с цветове.

Приборите за ядене могат да имат извити дръжки или неправилна форма. Тяхната правилна подредба е висш пилотаж.

Вижте някои идеи.

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

 

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

 

Задължително е да използвате чаши в един стил. Сега на мода са високите и обемни чаши. Високите чаши не са толкова красиви, но са практични – удобни са държане, а и виното не се стопля.

Салфетките и покривката за маса са изключително важен елемент. Избираме ги в зависимост от повода и стила на вашия празничен обяд или вечеря.

Много добре стои хубава цветна покривка за основа, а върху нея малка снежнобяла. Добра идея е салфетките да имат ръчно бродирани елементи.

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

Правила за сервиране на закуска с леки вина

При такава закуска няма нужда от обилно отрупване на масата. Достатъчно е да приготвите дребни хапки и сандвичи с хубаво вино.

За да осигурите на гостите незабравима закуска ето няколко хитрости:

  • Към виното не трябва да се предлагат храни с лют пипер или къри, цитрусови плодове, солени и пикантни ядки. Те просто ще потъпчат вкуса на виното.
  • Ако сервирате червено вино – към него вървят месни закуски, сирене и плодове.
  • Ако предлагате бяло вино – рибна храва, пилешко и морски продукти със свежи зеленчуци
  • За десертните вина и шампанското – сладки неща и сладолед
  • Колкото по-сложно като букет е виното толкова по-прости на вкус продукти се предлагат

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

Правила при романтична вечеря

Романтичната вечеря може да бъде отличен подарък за любимия човек не само на определен празник, а и всеки ден.

Блюдата за романтичната вечеря трябва да са леки. Например – леки салати или хапки, или едно основно ядене с месо или риба са напълно достатъчни. Само не забравяйте фруктиерата с плодове.

Сервирайте на бяла покривка, без допълнителни по-малки. Няма да е проблем, ако застелете червена или дантелена. Все пак романтичната вечеря позволява такава волност.

Не затрупвайте масата с много прибори, че току се оказало, че вашият любим се уплаши 🙂

За декорация на масата не използвайте тежки предмети. Може да си поиграете да измайсторите нещо със салфетките, да поставите свещи, ниска ваза с цветя или ненатрапчиви панделки.

Правила за сервиране на закуска

Понякога романтичната вечеря неусетно преминава през страстна нощ и се озовавате заедно и на закуска.

Спокойно . За сутрешната закуска най-важни са свежите цветя, особено, ако сте ги получили предишната вечер. Посудата е възможно най-обикновена – сега вече вървят и цветните чинии.

На средата на масата се поставя плато с различни продукти – омлет, яйца, бекон, сирене, масло и сладко. Салфетките се слагат отляво на единичната чиния за закуската, до нея – малка чинийка за хляб и плодове.

До чашите за горещи напитки се поставят каничката с мляко и сокът.

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

маса за аристократи, вечеря, закуска, обяд, чинии, чаши, вино, плодове

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.