Лесни пози в йогата, които облекчават различни болки

йога

Йога и котките

Ако сте наблюдавали позите и движенията при котките със сигурност сте забелязали, че те са бавни и елегантни протягания и изпъвания. Много физиотерапевти съветват, ако не обичаме да спортуваме и да правим упражнения, поне да се опитаме да имитираме котките в техните грациозни движения.

Йога – позите, които ви предлагаме, са прости и лесни и донякъде наподобяват котешки движения.
Е, не съвсем, но пък ефектът от тях е поразителен и най-лесно можете да се уверите като ги приложите 🙂

При болки в главата

По данни от изследване на международната консултантска фирма GFK около 57 % от жителите на Земята регулярно страдат от главоболие и мигрена.

Тези болки може да опитаме да облекчим чрез пози в йогата. Древната източна практика дава възможност не само да се намери баланс между тялото и ума, но и помага да се намали болката.

йога

Марджариасана или Поза котка

Позата е съвсем проста, но ефекта от нея е колосален.

Отпуснете се на ръце и колене. Разположете коленете на широчината на таза, а ръцете на нивото на раменете. Главата е отпусната надолу. Всичко е на една линия. Максимално закръглете и повдигнете гърба, като котка. Повторете няколко пъти – бавно и без напрежение. Опитайте се да не мислите за нищо в този момент. Ще почувствате как болката отстъпва, а в тялото ви се появява лекота.

Джана  Ширшасана, или Поза глава на колене

йога

Това е позата, която се прилага при мигрена.

Седнете на пода, свийте левият крак като при поза „Ом“, а десният остава изпънат. Вдишайте и се наклонете силно напред, като се старайте ръката да хване или докосне палецът на крака. Старайте и тялото да опира в коляното. Останете така 1 минута. След това повторете с другия крак. Внимавайте да не повдигате гърба.
Ще усетите как умът се прояснява и мигрената постепенно отстъпва.

Повторете до 3 пъти.

При болки в гърба

Адхомукха шавасана  или Позата на кучето

йога

Асаната е ефективна за намаляване на болките в гърба и укрепване на гръбначния стълб.

Изходното положение е стойка на колене и опънати напред ръце. Бавно повдигаме тялото докато се получи това,което виждате на картинката. Много важно е главата, вратът и гърбът да се позиционират в права линия. Направете това повдигане 3-8 пъти и се отпуснете за минута в изходното състояние.

Ардха Чандрасана или Поза „Половин Луна“

Тази поза е за облекчаване на напрежението и болката от гръбначния стълб, мускулите на краката и коленете.

йога

Заемете поза, заставайки на десния крак и и на дясната ръка. Опитайте се да се позиционирате в удобни опорни точки, за да не губите равновесие. Плавно вдигайте левия крак и лявата ръка. Направете го няколко пъти.

При менструални болки

Според учението на йога и аюрведа, през целия лунен цикъл трябва да почиваме, да се посветим на медитация, да четем и да изпълняваме меки асани. В тази поза ще усетите как намалява усещането за болка в долната част на корема.

йога

От седнало положение върху петите се наведете напред, като спазвате – при навеждане вдишвате, при изправяне издишвате. Направете 5-8 пъти.

 

Паванамуктасана или Поза на освобождаване на вятъра

Тя освобождава от напрежението в корема.

йога

Легнете по гръб. Изпънете краката, а ръцете опънете встрани. След това повдигнете краката и ги свийте и ги обхванете с ръце. Вдишайте дълбоко и останете така около минута. Повторете 5-7 пъти.

 

Това е. Как ви се струва. Не е невъзможно, нали.

Желаем ви успех. Всичко започва….с първото упражнение 🙂

Снимки: Интернет

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.