Край на таксите за роуминг

Роуминг

Промените влизат в сила от 15-ти юни 2017 год.

Със споразумението между страните-членки на ЕС и Европейския парламент от средата на юни потребителите на територията на Европейския съюз ще плащат една и същата такса за телефонни разговори и достъп до интернет, както в собствените си държави, така и когато пътуват.

Мобилните такси за роуминг за потребителите в ЕС ще бъдат премахнати на 15 юни 2017 г., което позволява обаждания и трансфер на данни от друга държава членка на ЕС на същата цена, както у дома.

Цените

Договорена е била по-ниска от предлаганата цена за трансгранична свързаност на операторите.

Тя ще е 0.032 евро за гласов разговор, вместо исканата 0.04 евро.
При текстовите съобщения мобилните оператори ще се таксуват едни друг с 0.01 евро.

Това на практика означава, че, ако цената на едно текстово съобщение според вашия тарифен план е 10 стотинки, към тях ще се прибави таксата от 0.01 евро или близо 2 стотинки.

От 15-ти юни ще започне и поетапното намаляване на цените за мобилния интернет. То ще продължи до 2022-ра година. Цените за 1 GB ще намаляват всяка година в следния порядък – от 7,75 евро (15.06.2017 г.) до 6 евро (01.01.2018 г.),  4,5 евро (01.01.2019 г.), 3,5 евро (01.01.2020 г.), 3 евро (01.01.2021 г.), 2,5 евро (01.01.2022) за GB.

 

Роуминг
Миапетра Кумпула Натри

Докладчикът Миапетра Кумпула-Натри (С&Д, Финландия) каза:

„Хората в целия ЕС очакваха от нас да сложим край на таксите за роуминг през юни 2017 г. Сега преговорите са осъществени и можем да постигнем това, което обещахме. Подобно на потребителските организации в цяла Европа ние също считаме това за голяма победа за европейските потребители“.

„Договорените максимални цени осигуряват покритие на разходите за ефективните оператори в цяла Европа, но са достатъчно ниски, за да се поддържа конкуренцията на европейските телекомуникационни пазари“, добави тя.

Потребителите ще продължат да се възползват от конкуренцията на пазарите и ще могат да използват повече данни при роуминг, отколкото при първоначалното предложение на Комисията. Бих искала да благодаря на политическите групи и на държавите членки за конструктивното сътрудничество и гъвкавост“, заключи Кумпула. 

Роуминт

По-голям трансфер на данни

По-ниските ценови тавани за трансфер на данни ще дадат възможност на потребителите в ЕС да получат достъп до повече аудио-визуално съдържание, когато пътуват от една страна в друга. Това също може да отвори пазарите за малки и съществуващи телекомуникационни оператори.

Следващи стъпки

Преди да влезе в сила споразумението трябва да бъде официално одобрено от Комисията на ЕП по промишленост, Европейския парламент и националните министри.

Намерете ни:

Be the first to comment

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.