На Лондон с любов!

Лондон

Лондон под атака

В нощта на 3-ти срещу 4-ти юни Великобритания преживя трета терористична атака, в рамките на три месеца.

В 22.00 часа местно време, на Лондон Бридж, трима терористи с бял ван започват да газят с висока скорост хора в пешеходната зона. След това излизат от колата и с дълги ножове нападат хората в района на пазара Бороу Маркет, който е в непосредствена близост. Между ранените са сервитьорка, прободена във врата, и полицай, намушкан в гърба.

Лондон

До този час равносметката е 7 убити и 48 ранени.

Нападателите са застреляни в рамките на осмата минута след подаването на сигнала. Били са с фалшиви бомбени жилетки.

Лондон

В района на терористичния акт са били изпратени стотици полицаи и военни. Много медици. Ранените са настанени в близката болница Свети Томас.

В рамките на три месеца това е трета терористична атака в Обединеното кралство. Първата беше отново с врязване на автомобил на моста Уестмистър. Тогава загинаха петима, а десетки бяха ранени. Преди две седмици в Манчестър загинаха 22-ма след бомбени взривове в концертна зала.

Лондон

На Лондон с Любов!

Мегаполисът Лондон е своеобразна емоция за всеки, който го е посетил.
Събрахме някои от коментарите след поредната атака в столицата на Обединеното Кралство.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10211551083347091.1073741863.1065000087&type=3

„Лондон е от тези градове, в които не се влюбваш от пръв поглед. Лондон е град, който ти се отваря и разкрива постепенно. Направи ли го обаче е завинаги. Харесвам го този град. Мисля, че и той мен, защото всеки път, когато го обикалях ми предлагаше големи щедрости на приятни емоции…..В него има атмосфера, която не съм усещала на друго място. Консерватизъм и свобода, красота и строгост, точност и безвремие. Лондон е мястото, където различните са еднакви. Милиони. Някакъв вариант на Ноевия ковчег, под формата на град.
Страдам за случилото се снощи. За терора и поредните жертви. Била съм на Лондон Бридж и Бороу Маркет.
Скърбя искрено за жертвите, за ранените и за нас, които сме безсилни свидетели и наблюдатели.
 Лондон!“

[os-widget path=“/galinabg/%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD“ of=“galinabg“ comments=“false“]

Dimitar M Ivanov
проф. Димитър Иванов, икономист

„Моите дълбоки съболезнования към жертвите, ранените, травмираните от снощната кървава терористична атака в Лондон!
Снощи бе една прекрасна съботна топла вечер. Бяхме на вечеря в централен лондонски ресторант, за късмет не в района на Лондон Бридж. Когато излязохме от ресторанта, разбрахме за атаката. Нямаше таксита, даже и Uber ми даде минимум 1 час чакане. На фона на този мирен свят в Лондон, новините за атаката и за жертвите идваха с всяка измината минута, все по-ужасяващи и тъжни.
Днес чета какви ли не глупости да се пишат и генерализират за мюсюлманите и т.н. Лондон и Великобритания предвид нейната колониална история са пълни с тях, с граждани на Великобритания, които са вече трето, даже четвърто поколение.
Познавам и уважавам много от тези хора, пакистанци, индийци, сирийци, лебанийци, хора идващи от Бангладеш, от Шри Ланка и т.н.. Заради моят любознателност, разговарям на дълго и широко с тях, философствам, провокирам ги, спорим и т.н.


Мнозинството от тях са умерени, изключително работливи хора. Много интелигентни и начетени.
Имам студенти, които вече работят, познавам семействата им, родителите им, бизнесът им. Това не са хора, за които една анализаторка написа днес, че те повече вярват и се интересуват от Джъстин Тимбърлейк, отколкото от собствената си религия. Това е дълбоко погрешно.


Тези хора са изключително верни на своята религия. Те работят, оживяват и се развиват в един свръх конкурентен свят, но заедно с това остават в своя индивидуален и семеен живот неинтегрирани в него. Те вярват в ценностите на своята религия, спазват ги до крайност, учат своите деца на същото.

Лондон
Живеят според религиозните си ценности и традиции, хранят се според тях, обичат се според тях, женят се според тях.
И оттук настъпва неизбежно конфронтацията между религиите, между ценностите на различните цивилизации.
Проблемът, разбира се, не е в тези умерените, нормални мюсюлмани – лекари, хирурзи, зъболекари, таксиметрови шофьори, учители, банкери, инженери, ресторантьори и т.н. Проблемът идва от надъханите екстремисти и от терористичните организации, които ги мотивират още повече.
Независимо от мъката, от желанието за отмъщение, за безпощадна разправа, би било крайно погрешно обществото масирано да се обръща и настройва срещу всички с мюсюлмански произход.
Обратно, необходима е изключително прецизна координация между националните контраразузнавателни служби навсякъде с оглед даването на един проактивен отговор и унищожаване в зародиш на терористичните ядра и организации; в прекъсването и окончателното унищожаване на техните военни, политически и финансови поддържащи ги канали още в зародиш. .
А, проблемът за културната интеграция на мюсюлманите в Европа остава изключително сложен и почти нерешим.“ – текст на Проф. Димитър Иванов

https://www.facebook.com/DimitarMIvanov/posts/1539605152730840?notif_t=close_friend_activity&notif_id=1496568980596574

Лондон

А най-последователното, с точни факти и съвети за случилото се в Лондон непрекъснато следене на ситуацията в английската столица публикува нашата сънародничка Мария Спирова във Фейсбук – https://www.facebook.com/mspirova?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

Лондон

Екипът на „Дневно меню“ изразява искрени съболезнования за загиналите при терористичния акт в Лондон! Молим се за бързото възстановяване на десетките ранени! Сила за живите да продължим напред без страх. Битката с невидимото зло – тероризмът е неравна и със сигурност ще бъде много дълга.

На Лондон с Любов!

Лондон

Мостът „Лондон бридж“

Снимки: Twitter

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.