Опасен ли е Shellac –ът?

Shellac, шилак

Привържениците на шилака (Shellac) трябва да бъдат внимателни, сочат данни от нови изследвания. Използването на ултравиолетови лъчи в процеса на съхненето на покритието крие риск от сериозно заболяване.

 

Какво представлява шилакът?

Shellac – е много добра алтернатива на обикновения лак, който задържа покритието на ноктите за дълъг период, до три седмици. Той е комбинация от лак и гел за моделиране. Техниката на нанасянето му е специфична и става основно в козметични салони. Вкъщи също може да се прави, но е необходимо да се закупят специфичните прибори.

Важен етап при направата на шилак е процесът по шлифоване на нокътя. Равната повърхност е залог за доброто сцепление на лака с нокътя. Следващият етап е обезмасляването, след което се нанася базовото покритие. То защитава нокътя от въздействието на пигментите на цветния слой и позволява да се подобри сцеплението. След това в два слоя се нанася цветното покритие.

Shellac, шилак

Основната разлика на шилака от обикновения лак е, че всеки нанесен слой се изсушава под ултравиолетова лампа.

Свалянето на шилака също е специфично и е добре да се прави от професионалист. Използването на ацетон е деликатен момент. Не трябва да се престоява с него, защото има огромна вероятност нокътят да се пресуши. Това впоследствие води до ронливост на повърхността и съсипване на нокътната площ.

Shellac, шилак

Shellac, шилак

Защо е опасен шилакът?

Като цяло, все повече дерматолози заявяват, че шилакът е крайно вредна за нокътя процедура. Този вид покритие има изключително агресивно въздействие. Процесите на шлифоване и полиране на нокътя също могат да го увредят. При тези процедури нокътят изтънява, което води след себе си до последваща чупливост. Специалистите съветват да се правят паузи от поне два-три месеца на всеки два-три ходене с шилак.

Но!, особено опасен и предизвикващ сериозни спорове е процесът на сушенето на шилака, който става под специални лампи.

Някои учени сериозно твърдят, че ултравиолетовите лампи, под които се суши лакът, може да бъдат опасни за здравето. Към това мнение, неотдавна, се присъединиха и специалисти от американска организация занимаваща се с проблемите на рака на кожата. Изследвания са показали, че използваните в салоните прибори оказват канцерогенен ефект. Рискът от директно заболяване не е  пряк, но съществува, твърдят експертите.

Какво да правим?

  1. За да защитим максимално себе си от вредното въздействие на ултравиолетовите лампи, лекарите препоръчват преди процедурата да се използва слънцезащитен крем с фактор не по-малък от 15.

  2. Друг вариант е да правите маникюра си в салони, в които се използват не ултравиолетови лампи, а т.нар. LED –лампи, които се считат за доста по-безопасни.

    Shellac, шилак

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.