Топ парфюмите, с които всяка жена е обречена да съблазнява

парфюм

Парфюм и изкушение

Няма да се намери човек, който да оспори въздействието на ароматите върху сетивата ни.

Ароматът на бебе, миризмата на тиква с канела, уханието на първите капки кафе в сутрешната кафеварка.
И още, и още.

А парфюмът?

Да. Парфюмът.

Ключът към онази женственост, която може да побърка и най-запушения нос.

Усещането за аромат се свързва с древността, когато праисторическите хора открили огъня и започнали да хвърлят в него съчки, за да се топлят, а около тях се понасял ароматът на смола.

Тогава те решили, че така биха могли да омилостивяват боговете.

Така, първият парфюм, както и дълго време след това всички благоухания, са били под формата на пушек.

Самата дума парфюм ( от латински „per fumare“)  означава буквално  „чрез дим“.

Парфюмерията, или изкуството на създаване на парфюми, се заражда в древна Месопотамия и Древен Египет, като по-късно се усъвършенства от древните римляни и перси.

Според писмените записи за първия химик, който изработвал парфюми, се счита жена, наречена Тапути. Тя е парфюмер, чието име се споменава в клинопис от второто хилядолетие преди Христа в Месопотамия.Тя дестилира цветя, масла и блатен аир с други други ароматични вещества, като след това ги филтрира и връща обратно в дестилатора няколко поредни пъти.

парфюм
Египетски папирус, изобразяващ приготвянето на парфюм от лилия от IV век преди Христа

Персийският химик Ибн Сина (известен още като Авицена) въвежда процеса за извличане на масла от цветя чрез дестилация. Това е и методът, който най-често се използва в днешни дни. Той провежда първите си експерименти с рози. 

Изкуството на парфюмерията е познато в Западна Европа от 1221 г., съдейки по рецептите на монасите от Санта Мария Новела от Флоренция, Италия. На изток през 1370 г. унгарците произвеждат парфюм, направен от ароматизирани масла, смесени с алкохолен разтвор, по заповед на Кралица Елизабет Унгарска.

Тази смес е известна като унгарска вода.

Изкуството на парфюмерията просперира по времето на Ренесанса в Италия, като през XVI век италиански парфюми били занесени във Франция от личния парфюмер на Катерина Медичи, Рене Флорентински. Неговата лаборатория се свързвала с покоите на Катерина Медичи чрез таен коридор и по този начин се избягвала опасността някой от парфюмите да бъде откраднат по пътя.

парфюм

Между XVI и XVII век парфюмите се използват предимно от богатите за прикриване на телесните миризми, които се появявали в резултат от рядко къпане. Отчасти поради това покровителство е създадена парфюмерийната индустрия. В Германия италианският бръснар Джовани Паоло Фемини създава парфюмна вода, която нарича Aqua Admirabili, която в днешни дни е известна като одеколон (на френски: Eau de Cologne).

парфюм

Към XVIII век ароматични растения се отглеждат в района на Грас във Франция, както и в Сицилия и Калабрия в Италия, за да задоволяват нуждите от суровини на разрастващата се парфюмна индустрия. Дори в днешни дни Италия и Франция остават центъра на европейското производство и търговия с парфюми.

Парфюмите и техните производни биват няколко вида в зависимост от количественото съотношение между алкохола и етеричните масла в тях.

  • Парфюмът (Le Parfum) е най-чистата и издръжлива форма на ароматизиращо средство. Трае над 12 – 18 часа и в него нормално се съдържат около 10 – 20% етерични масла, а останалото количество е алкохол и вода.
  • Парфюмната вода (Eau de Perfume) е най-разпространената форма след парфюма и трае средно 8 – 12 часа.
  • Тоалетната вода (Eau de Toilette) е по-малко издръжлива от парфюмната и трае 5 – 8 часа. Тя съдържа средно 2% етерични масла, 60 – 80% алкохол и около 20% вода.
  • Одеколонът (Eau de Cologne) трае до 4 часа и съдържа 3 – 5% ароматни масла, 80 – 90% алкохол и около 10% вода.
  • Ароматната вода (Perfumed Body Water) е много слабо ароматизирана, но е добро хидратиращо средство.

И ето, сега ви представяме Топ парфюмите, с които можете да завладеете света 🙂

CHANEL COCO NOIR

Описват този парфюм като аромат с искри и светлина. Тъмният магически Coco Noir символично представлява абсолютното черно – в неговата дълбочина и ориенталски характер с шлейф от пачули и тъка чувствителност, на чиято съблазън мъжете трудно устояват.

парфюм

ETRO RAJASTHAN

Цялата сила и красота на Индия с нейните ярки цветове и чувственост, въплътени в източна приказка. Тази композиция подхожда на страстните натури, които хипнотизират мъжете с един поглед. Като пронизителна циганска песен от цветовете на лимона до сладките нотки на роза Дамасцена и мимоза – най-чувствената история на събуждащата се пролет.

парфюм
FRAGNANCE COLLECTION TOBACCO BY FRANK BACLET

Този източен дървесен аромат те хваща с първите акорди на опияняващите джинджифил, тютюн и слива. След това разкрива нотката карамфил, за да стигне до аромата на ванилия. Страстен, тежък – този парфюм е създаден за най-горещите срещи.

 

парфюм
YSL MON PARIS

Посветен на Париж, парфюмът YSL говори за неудържимата любов и страст. Провокативната интерпретация на традиционния Шипр (фр. Chypre, «Кипр») – на базата на пачули, бергамот и дъб, разгаря страст, а кристалната чистота на белите цветове добавя женственост. За тъмната чувствителност ефектът е на черния мускус.

парфюм

KORLOFF PARIS MAJESTIC TUBEROSE

Това е дървесно-цветен парфюм – чиста еротика. Индийската тубероза действа като афродизиак, разкриващ се особено пикантно в композиция с мандарина, пипер и иланг-иланг.

парфюм

GIORGIO ARMANI SÌ ROSE SIGNATURE

Парфюмният шедььовър на Джорджо Армани. Това е една история за елегантното съблазняване, без интригуваща провокация, но с чувство – ясно и категорично.Квитесенцията на  парфюма е съчетание на ярките акорди на две рози – майска и дамасцена. Чистите нотки на бергамот и мандарина му добавя дълбина.

парфюм

HUGO BOSS MA VIE FLORALE

Този женствен аромат разцъфва като букет от разкошните нотки на жасмин, роза, фрезия и кедър. Всички те придават неочаквана дълбочина и чувственост. Идеален за съблазняване.

парфюм

MUSK KALIRII ОТ MAISON INCENS

Тук ще усетите най-чувствените съставки – ванилия и сандал, заедно с роза, жасмин и портокал, в такива съставки, които позволяват този парфюм да се нарече шедьовър.

парфюм

MORESQUE GOLD COLLECTION AURUM AROMATIC

Този чист аромат въздейства на мъжете магнетично . Дървесно-пикантна композиция, вдъхновена от лъчите на слънцето и топлината. Смола, кадифен шафран и борови иглички правят този изключително хармоничен парфюм.

парфюм

TOM FORD VELVET ORCHID LUMIÈRE

Майсторът на сексуалните провокации, том Форд, е създал разкошна източна композиция, в която сияят нотките на цитруси и пленяващата чувственост на орхидеите. Всичко това в тъмно виолетов флакон, който по думите на създателите, излъчва тайнствена трептяща светлина.

парфюм

Снимки: Интернет

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.