Лунната диета и съветите на д-р Гайдурков

лунна диета

Лунната диета набира все повече привърженици. Факт е, че и известни диетолози все повече съобразяват хранителните си режими с нарастването и намаляването на Луната.

Хората, които прилагат Лунната диета твърдят, че тя е по-скоро ритъм на живот, а не мода, защото ако човек има търпението да премине 3-4 месеца при спазване на особеностите й със сигурност усеща устойчиво нейното влияние.

Фазите на Луната

Пълнолуние – периодът, когато Луната на небето изглежда като голяма ярка топка. Смята се, че това е времето на изпълването с течности на клетъчното и междуклетъчното пространство в организма ни, а в природата възникват приливи.

Намаляваща Луна – на небосклона тя изглежда като буквата обърната буква „С“. Характерно за него е, че в организма ни става бързо извеждане на гечности и обменни продукти – токсини и шлаки.

Новолуние — Луната на небето почти не се забелязва. Благоприятен период за обновяване на организма – оздравяване и възстановяване на повредените или изтощени системи.

Нарастваща Луна – на небосклона тя изглежда като буква „С“. През този етап организмът ни е способен пълноценно да усвоява всички полезни вещества от продуктите и добре реагира на физическите натоварвания. Усилват се обменните процеси, заздравяват рани, повишава се общия тонус.

лунната диета

Предлагаме ви статията на д-р Гайдурков за Лунната диета.

Отслабва ли се бързо с лунната диета?

Развитието на нашата култура и цивилизация е процес на разграничаване, автономизиране, отделяне и освобождаване на човека от природното начало с неговата цикличност и постепенното формиране на един втори, дубльорен и артефактен свят от духовни и материални постижения.

Тази разлъка с природата има своите безспорни предимства.

От друга страна, човешката анатомия и физиология е останала неизменна от времето на европейския късен палеолит, датиращ преди повече от 43 000 години в лицето на кроманьонския човек. Като резултат от това, бидейки природа, нашето тяло търпи ефектите от тази трансформация далеч не в еднозначна посока. И тъкмо в днешния „постмодерен“ свят ние отново осъзнаваме, търсим и се стараем да реконструираме нашите дълбоки и универсални връзки с общия ни природен дом (екос).

лунна диета

Частен случай от този много по-мащабен ренесанс е и „репликата“ на така наречената лунна диета.

Най-общо, в своя около 28 дневен цикъл, Луната видимо (осветявана от Слънцето) в едната половина от времето „нараства“, а в другата – „намалява“. Известно е, че тези фази влияят на Земята и приливите и отливите в големите водни басейни се свързват с тях.

Тъй като нашето тяло е повече от 70% вода, логично е, че то ще реагира по-малко или повече подобно. Пълнолунието е период на прилив, докато новолунието е обратно – отлив. Смята се, че в периода на нарастващата Луна нашият организъм преимуществено е с нагласа към изграждане, докато при намаляващата Луна превалира разграждането.

Около новолуние (отлив) е прието, че  векторът на движение на телесните течности е в посока от клетките към междуклетъчните пространства и точно това е моментът, който е най-подходящ за изчистване на организма от насъбралите се токсини – отпадъчни вещества на обмяната и постъпили в нас екологични замърсители.

Разбира се, има най-различни вариации на разтоварване (диети), както и духовни практики в зависимост от локалната култура и традиции. Това, в което съвпадат най-вече, е препоръката за провеждане на очистителни периоди, започващи от момента на настъпване на новолуние.

лунна диета

Луна и психическо състояние

Трябва да подчертаем обаче, че освен в зависимост от фазите на Луната, нашето тяло е в сложни взаимоотношения с много други наслагващи се като причинно-следствена тежест, един върху друг, природни цикли – сезонни, климатични, полови (мъжът е много по-малко подвластен на биологични цикли от жената) и т.н.

От друга страна, човекът като същество, с до голяма степен осъзнати (свободни) разум, чувства и воля, за разлика от биологичния свят,  влияе не по-малко съществено на своето собствено поведение, включително и на своето здраве. Най-малко във връзка с това, трябва да си припомним огромното влияние на нашата лична психика върху тялото ни, описана в една цяла наука, наречена психосоматика. В този смисъл не бива да изваждаме от контекста и да надценяваме изкуствено отношението на Луната към нашия организъм.

лунна диета

Тридневно разтоварване

Това, което предлагам за здрави хора с профилактична цел в моята практика е провеждането на тридневно (или поне 24 часово) ежемесечно разтоварване, състоящо се в приемането само на изворна (по желание и нискоминерална трапезна) топла или със стайна температура вода, неподсладен билков или плодов (шипков) чай по избор с добавен лимонов сок (до 2 лимона дневно). Ако няма спонтанно изхождане, в този период може да се изпива и един чай дневно – комбинация от слез, лотос, бамбук, цвят кайсия, китайска камелия (продават се и готови специеси).

Един ден преди и един ден след тази тридневка е препоръчително да включите, като преход, само сурова растителна храна – зеленчуци, зеленчукови сокове, зелено смути, плодове, сурови ядки в свободни количества. Провеждайте само след консултация със специалист!

 

Д-р Гайдурков,
https://georgigaydurkov.wordpress.com/2017/01/

 

С фазите на Луната се свързват не само диетите, а и растежът на косата, медицинските процедури и психическото ни състояние.

Ние в „Дневно меню“ ще продължим да следим темата за диетите и здравословното хранене.

Още по темата можете да прочетете и тук:
12 съвета за правилно хранене и Не вярвайте на „звездните” диети! Всичко е дисциплина!

лунна диета

Справка за Фазите на Луната можете да правите тук:
https://fazinalunata.com/bulgarian/fazi-na-lunata/

Be the first to comment

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.