Не вярвайте на „звездните” диети! Всичко е дисциплина!

диети, диета,

Модните диети

Със сигурност няма жена, в днешно време, която поне веднъж в живота си да не се е подлагала на диета, с една –едничка цел – да свали излишните си килограми. А и да си го кажем честно – не е само веднъж, нали?

Изследвания сочат, че само 1/3 от дамите пристъпват към ограничаване на храненето по здравословни причини. Основният мотив е – да изглеждаме по-добре, за да бъдем харесвани.

Подлагането „на диета” обикновено завладява жените в „колективите” или по съседски. Разменят се диети и започва гладуване като при епидемия. На завист се подлагат всички слабички колежки. Разговорите в офисите преобладават от споделяне на „опит”. Вадят се бурканчета с „диетични” храни, следи се всеки грам надолу, в очакване да бъде забелязана липсата му 🙂

Търсачките в интернет са задръстени от търсене на диетите на известните.

диета, режим, отслабване

Няма универсални диети!

Това е така, защото правилната диета, всъщност, е начин на живот. Не 3 дни, не една седмица, не 90 дни. Просто начин на живот. Дисциплина.

И съгласете се, няма по-досадно нещо от жена, която не спира да говори за диети, а непрекъснато дъвче нещо и изглежда като рекламно лице за кексови форми.

Килограмите

Всяко напълняване се дължи на промяна в обмяната на веществата в организма ни. Натрупването на всеки грам говори, че нещо в химията на организма ни е нарушено.

В повечето случаи нарушаването започва с увеличаване на количеството на храната. От стрес или от лакомия. Стрелката на кантара тръгва нагоре бавно и неусетно. Стомахът ни се разширява и побира все повече храна. Тежестта от трупащите се грамове ни прави по-бавни и тромави и завъртането в омагьосания кръг започва.

Първите сигнални лампи са дрехите, които от ден на ден все повече не ни побират.

Не обръщаме внимание или, по-често, не искаме да обърнем. До момента, в който си признаваме пред себе си, че „нещата” не са добре и …започваме да мислим и да търсим диети. От утре, от понеделник, от рождения ден.

диета, режим, отслабване

В лабиринта на диетите

Няма жена, натрупала излишни килограми, която да не изпада в депресивни състояния. Да не започне да гледа със завист изглеждащите добре приятелки, съседки и колежки и някак си тайничко да започне да страни от тях. Особено, ако техните диети не дават желания резултат и за нея.

Започват мъките – от ядене под час, броене на калории, до пълно гладуване и стигане до крайности.

Всяка жена, влязла веднъж в лабиринта на диетите, знае, че това е омагьосан кръг, от който се излиза само когато осъзнаеш, че:

Въпросът  е какво, как и колко ядеш!

Съгласете се, че няма как всеки ден да ядем кроасани и готови сандвичи, пълни с консерванти и съмнителни продукти и да искаме шивашкият метър на талията да не ни стряска.

диета, режим, отслабване

Режимът е вашата диета.

Всички водещи диетолози са категорични, че трябва да се храним по малко, но задължително по няколко пъти на ден. Ако въпреки това започнем да напълняваме няма да е никакъв проблем да се откажем от едно от храненията, докато влезем във форма. Най-неусетно е това да бъде обядът. Особено, ако сме закусили сутринта, а в 10 сме изяли някакъв плод.

Правилното сваляне на килограми става бавно и с търпение.

Всички ударни диети са временни, ако след тях нямаме идея как да продължим. А пътят отново е само един – режим и дисциплина.

Регулирането на килограмите е съвършенство, което ние възпитаваме в себе си с всеки ден. На това трябва да учим и децата си, но не чрез празно говорене, а като семейни навици. Още от малки. Всички знаем, че навикът е втора природа и няма нищо по естествено от това, да превърнем правилното хранене  в навик.

диета, режим, отслабване

Спортуването

Няма вреден спорт, по принцип. Но спортуването като самоцел не се препоръчва и от най-заклетите фитнес-манияци.

Съветите за спортуването са същите като тези за „изпробваните” диети. Най-добре е човек да изпробва много физически занимания и да реши как да поддържа физическата си форма.
Фитнес, джогинг, йога, танци, бокс, карате, плуване, катерене, просто разходки.

Винаги обаче хранителният режим в съчетание с някакъв спорт дава по-добри резултати.

диета, режим, отслабване

И още нещо – нали никой не си мисли, че килограмите от детството ще го съпътстват през целия живот?

Най-добрият показател си остава съотношението ръст-тегло-възраст. Информация за това има много.

Накрая няколко съвета:

 • Купете си кантар и се теглете всяка сутрин. Така, изненадите ще бъдат минимализирани, а взимането на мерки – своевременно.
 • Като начало намалете порциите си наполовина
 • Не се хранете след 18.00 – 19.00 часа
 • Спрете да дояждате храната от чиниите на децата и съпруга, за да не бъде изхвърлена. Или сипвайте по малко, или не си сипвайте за вас и разчитайте само на количеството от остатъците. Двете заедно е преяждане.
 • Между основните хранения трябва да има минимум 4 часа разлика. Напр. закуска в 8, обяд в 12 или 13 часа, вечеря в 18. Междинните хранения са плодове или ядки. В символични количества, но достатъчни да поддържат инсулиновите ни нива в нормални граници и баланса в организма.
 • Правете разтоварващи дни. Много изследвания са доказали, че особено ефективни те са в дните на новолунието.
 • Разнообразявайте храната и ограничете до минимум тестените храни и вафлите.
 • Мед, сушени плодове и хубав шоколад утоляват желанието за сладко и най-важното – от тях не се дебелее. И пак въпрос на самовъзпитание е да правим здравословния избор.
 • Спрете да се оправдавате с липсата на време в грижите за тялото си. Не забравяйте – всичко е навик. А навикът да се храните правилно е основата да се чувствате добре.
 • Един път седмично имайте ден, в който да ядете всичко, което искате. Важно е да го правите в малки порции. Дори диетолозите смятат, че това е добре и засилва метаболизма. Но!, при изричното условие, че през останалото време се храните правилно и ограничено.

И не забравяйте – по-лесно е да не трупаш килограми отколкото да ги сваляш. Така, пак стигаме до навика и дисциплината.

И нека бъдем честни – винаги изглеждаме по-добре с по-малко килограми по себе си. Да не забравяме – и по-здрави!

диета, режим, отслабване

Ние, от „Дневно меню” ще продължим да обсъждаме с вас темите за диети и здравословен начин на живот. Ще се радваме, ако споделяте с нас вашия опит и добри резултати.

 

Автор:  „Дневно меню”

 

 

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Лунната диета и съветите на д-р Гайдурков * ДНЕВНО МЕНЮ
 2. Тази тренировка си заслужава! * ДНЕВНО МЕНЮ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.