12 съвета за правилно хранене

правилно хранене, www.dnevnomenu.com

Правилното хранене не е рецепта за поредната диета. Ще говорим за навици, които, ако успеете да си създадете, в дългосрочен план, ще усетите чудесна промяна, която ще влезе в живота ви неусетно.

Всички знаят какво е това правилно хранене, но кой знае защо не успяваме да го приложим на практика. Или все го оставяме за понеделник, или в най-добрия случай за утре. Има една хубава поговорка: „ Никога не отлагай за после това, което можеш да направиш сега“. Затова, нека приложим съветите веднага.

1. Храната трябва да бъде разделена на части – това ще рече, да ядем често, но по малко. 
Минимум 4-5 пъти на ден, но малки порции. Вие ще кажете, че това не е възможно, 
защото работите и не можете да отделяте нужното време. 
Добре, тогава си приготвяйте от вкъщи плодове, плодово мляко, някакъв зеленчук – морков, например. 
Всичко това не изисква много време, за да бъде хапнато. 
Това, което се изисква от вас, е да не забравяте за себе си и да посягате към тези храни.

2. Не яжте преди сън – ако вие спазвате горното правило в дневното си меню би трябвало вечер да не сте силно гладни. Все пак, ако усетите голям глад – направете си айрян и не се укорявайте за това.

3. Ставайте от масата без да преяждате – работата е в това, че, ако имате по-бавна обмяна на веществата, сигналът за получено достатъчно количество храна достига до мозъка по-бавно. Не очаквайте да усетите този сигнал докато ядете, защото когато той е факт ще разберете, че пак сте преяли.

4. Никога не преяждайте – това е изключително вредно за жлъчката и за целия организъм. Някои специалисти препоръчват преди хранене да стегнете талията с пояс или някакъв шал.

5. Ежедневно яжте сурови плодове и зеленчуци – задължете себе си всеки ден да си правите салата от свежи зеленчуци – зеле, моркови, цвекло, зеленчуци, краставици, домати и т.н. Добре е да се откажете да овкусявате салатата си с майонеза. Зехтинът и слънчогледовото олио са достатъчни.

правилно хранене, www.dnevnomenu.com

6. Не пийте вода по време и веднага след ядене – Най-добре пийте преди ядене и поне половин час след него. Иначе, като цяло, през деня трябва да пиете достатъчно вода и най-добре, ако тя е натурална.

7. Изключете от менюто си мазните храни – за вредата от тях знаем всички.

8. Ограничете консумацията на хляб, сладко и алкохол – ако съвсем не можете без хляб консумирайте ръжен или от лимец, но по много малко и само на обяд или на закуска. Сладкото спокойно можете да замените със сушени плодове и мед. Алкохолът трудно се заменя, но не забравяйте, че чаша хубаво вино ще ви удовлетвори напълно.

9. Ограничете употребата на сол, захар и различни подправки, които увеличават апетита – ограничаването направете постепенно, а не рязко. Това е навик за здравословен живот и е добре да го спазвате винаги, така че намаляването на количествата просто направете бавно и неусетно.

10. Разнообразната храна – задължително условие за правилното хранене, което ще ви осигури необходимите микроелементи, витамини и минерални вещества.

11. Защо е важно да пием достатъчно вода?– Да, точно вода, а не бира и сладки напитки. И след бирата, и след сладките течности пак търсим да пием вода. Приемете, че нашият мозък се нуждае от нея. Има изследвания, които доказват, че когато човек е жаден мозъкът изпраща сигнал, който усещаме като глад. И вместо чаша вода хапваме бисквита, шоколад и друго. А просто можем да изпием чаша вода и това усещане ще премине. Чаят също е за предпочитане 🙂

правилно хранене

12. Много е важно да се храните с удоволствие – винаги, когато можете, си създавайте приятна обстановка. Подредете масата, украсете порциите, изберете приятна музика. Всичко това го правите само за себе си. И това е основното правило за правилното хранене :)

 

1 Trackback / Pingback

  1. Лунната диета и съветите на д-р Гайдурков * ДНЕВНО МЕНЮ

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.